Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden. De Woo is bedoeld om overheidsbesluitvorming inzichtelijk en beter vindbaar te maken voor een breder publiek. Iedereen kan informatie opvragen op grond van de Woo. Onderdeel van deze wet is het opnemen van een paragraaf in de begroting en de jaarstukken, waarin inzicht wordt gegeven in de wijze waarop wij als organisatie uitvoering geven aan de Woo.
De Woo legt de nadruk op het uit eigen beweging openbaar maken van informatie. Voor bepaalde soorten informatie geldt een verplichte openbaarmaking. Deze verplichting betreft 15 gemeentelijke categorieën en wordt gefaseerd ingevoerd. Per 1 november 2024 gaat de verplichting voor 4 gemeentelijke categorieën in:
organisatie en werkwijze
bereikbaarheidsgegevens
algemeen verbindende voorschriften
overige besluiten van algemene strekking
Deze categorieën worden al openbaar gemaakt, en in het kader van de Woo gebeurt dit via de Woo-index. Publicatie via de Woo-index is wettelijk verplicht. De Woo-index is een landelijke zoekmachine waarmee gezocht kan worden binnen de informatiecategorieën van de Woo. Om vast te stellen of de huidige wijze van openbaarmaking voldoet aan de vereisten van de Woo en aanvullende regelgeving, is team Informatievoorziening gestart met een nulmeting op de informatiecategorieën. Op basis daarvan kan worden beoordeeld of aanpassingen op de wijze van openbaarmaking nodig zijn. Op dit moment is er nog geen landelijk vastgestelde planning voor de overige informatiecategorieën.
Tot 2024 is het aantal Woo-verzoeken dat per jaar wordt ingediend in rap tempo toegenomen. Daarnaast nemen de omvang en complexiteit van deze verzoeken toe. Als organisatie zijn we nog lerend en daardoor op zoek naar efficiënte manieren om de behandeling van de Woo-verzoeken te verbeteren. Deze verbeteringen richten zich niet alleen op het beperken van termijnoverschrijdingen, maar vooral op het verzekeren dat inwoners daadwerkelijk de informatie ontvangen die ze zoeken en dat ze hierin hun weg kunnen vinden.
In 2025 willen we de afhandeling van Woo-verzoeken die onze organisatie bereiken centraliseren. Tot op heden ligt een deel van deze afhandeling bij de vakteams. Omdat het lastig is om op Woo-verzoeken te anticiperen, ontstaat vaak druk op de gebruikelijke werkzaamheden, terwijl de Woo-verzoeken niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Door de behandeling van verzoeken weg te nemen bij de vakteams en bij een centraal team van ervaren Woo-medewerkers te leggen, neemt de snelheid van afhandelen en de kwaliteit van de beslissingen toe, en daarmee ook de toegankelijkheid van de informatie voor inwoners. Door in 2025 deze werkwijze in te zetten, werken we toe naar een meer transparante en toegankelijke gemeente.
Om informatie in het publieke domein beschikbaar te stellen, moeten we onze informatiehuishouding op orde hebben. Dit betekent dat de informatie die wij dagelijks creëren en verwerken vindbaar, begrijpelijk en toegankelijk moet zijn. Hoe we met informatie omgaan, staat in direct verband met de openbaarmaking. De Woo is één van de vele informatie- en digitaliseringswetten waaraan we de komende jaren moeten voldoen. Deze wetten geven de aanzet tot een verdere structurering van onze werkwijze en digitalisering van onze dienstverlening. Er wordt gewerkt aan een totaaloverzicht van deze wetten en de benodigde stappen om ze te implementeren binnen onze werkprocessen. Hierbij staat het verbinden met de dienstverlening naar onze inwoners en ondernemers centraal. In dat kader wordt ook de rol van de contactpersoon-Woo verder uitgewerkt.
Binnen de organisatie gaan wij op individueel niveau zorgvuldig om met informatie en informatiekanalen. Voor het goed functioneren van de gemeentelijke organisatie is het belangrijk dat er op de werkvloer ruimte is om in vertrouwen met elkaar van gedachten te wisselen. In 2023 zijn we gestart met het gesprek over de betekenis van de Woo voor onze organisatie, om bewustwording te creëren en een balans te vinden tussen vertrouwelijkheid en transparantie . Hierbij zijn ook de Woo ambassadeurs van de VNG betrokken. Deze ambassadeurs geven handvatten voor het voeren van het goede gesprek over de Woo op het scharnierpunt van het ambtelijk en bestuurlijk vlak.