PDF Opties

Wat gaan we doen en wat willen we hiermee bereiken?

Wonen

We bieden inwoners een passende woning en bevorderen de doorstroming, bijvoorbeeld van senioren. Inwoners die een woning het hardst nodig hebben krijgen hierdoor meer kans op een woning. Op de middellange termijn werken we samen met onze maatschappelijke partners aan voldoende beschikbare en betaalbare woningen, waarbij we ook werken aan vitale, leefbare en inclusieve buurten met een gevarieerd woningaanbod. We zetten in heel Purmerend in op maximale woningbouw, volgens de 30-40-30-verdeling uit het coalitieakkoord (30% sociale huur, 40% middeldure huur en koop en 30% vrije keuze).

  • In 2025 leveren we naar verwachting ongeveer 600 nieuwbouwwoningen op,

    waarvan ongeveer 380 sociale huurwoningen en 100 woningen in het middensegement. Ons betaalbaarheidsbeleid wordt doorgevoerd op projectniveau. Hierdoor kan de verdeling (sociaal, middelduur en vrije sector) van de geplande woningen afwijken van de door ons gestelde betaalbaarheidsnorm.

  • We zetten zowel op lokaal niveau als binnen de MRA in op het versnellen van de woningbouwopgave, door bijvoorbeeld actief de samenwerking op te zoeken met woningcorporaties en ontwikkelaars en gezamenlijk met oplossingen te komen.

  • De nieuwe woon(zorg)visie, die naar verwachting eind 2024 meningsvormend aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, wordt in samenwerking met onze interne en externe partners nader uitgewerkt en uitgevoerd. Tijdens het opstellen van de uitvoeringsagenda van de woon(zorg)visie, worden de financiële consequenties van de voorgenomen acties inzichtelijk gemaakt. De woon(zorg)visie is opgesteld in afstemming met onze maatschappelijke partners en in samenhang met andere relevante beleidsontwikkelingen, zoals de visie op maatschappelijke voorzieningen, het Integraal Huisvestingsplan voor onderwijs en de omgevingsvisie.

  • Op basis van de nieuwe woon(zorg)visie actualiseren we diverse gemeentelijke kaders die raken aan het programma wonen, zoals de Nota Kaders en Instrumenten Woningbouwprogrammering (met onder andere de spelregels rondom de 30%-40%-30% norm), de Doelgroepenverordening 2020 en de Huisvestingsverordening 2021.

  • We voeren de prestatieafspraken met de corporaties en de huurdersorganisatie uit en maken met hen en de belangrijkste zorgpartijen nieuwe prestatieafspraken voor de periode 2026 tot en met 2029.

  • We voeren de Woondeal MRA en het Sociaal woonakkoord met de woningcorporaties uit, met als doel om sneller en meer betaalbare huur- en koopwoningen te bouwen.

  • We vertalen nieuwe wetgeving, zoals de Wet goed verhuurderschap, de Wet betaalbare huur en de Wet versterking regie op de volkshuisvesting, in lokaal beleid en/of bereiden waar nodig aanpassingen van onze lokale regelgeving voor.

  • We monitoren het functioneren van de per 1 januari 2023 ingevoerde regionale verdeelregels voor sociale huurwoningen van corporaties en sturen bij waar nodig.

  • We continueren de in 2024 gestarte pilot voor een regionale 55+ verhuisvoordeelregeling.

  • We werken samen met corporaties, zorgaanbieders en welzijnsorganisaties aan de woonzorgopgave in het platform wonen, zorg, welzijn Purmerend. We versterken het netwerk en delen plannen en ideeën op de initiatieventafel.

  • We continueren het sociaal beheer in en rondom de tijdelijke woningen, sturen bij waar nodig en zien toe op de exploitatie.

  • We continueren de samenwerking binnen de MRA voor de huisvesting van aandachtsgroepen. Dit met als doel om te beschikken over voldoende betaalbare woningen voor alle aandachtsgroepen en deze groepen met de juiste zorg en ondersteuning evenwichtig te verdelen over gemeenten.

  • In 2025 wordt gestart met de voorbereidingen van de realisatie van een nieuw woonwagenterrein op basis van het verrichte locatieonderzoek.

  • We stellen beleid op voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Voor alle betrokken partners is er duidelijkheid over de huisvesting voor deze groep.

Belangrijk om te weten

Wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting

Dit wetsvoorstel is bedoeld om gemeenten meer regie te geven op de Volkshuisvesting, door te kunnen sturen op hoeveel, waar en voor wie er wordt gebouwd. Het wetsvoorstel biedt hiervoor bestuurlijke instrumenten. Daarbij gaat het om regie op aantallen woningen en locaties, op betaalbare woningen en een evenredige verdeling daarvan en om het verstevigen van lokale prestatieafspraken. Daarnaast wordt voorzien in versnelde behandeling van beroepen tegen besluiten van zwaarwegend maatschappelijk belang door de bestuursrechter.

Het wetsvoorstel is inmiddels aan de Tweede Kamer gestuurd, waar het nu wacht op behandeling. Door het aantreden van een nieuwe minister laat dit nog even op zich wachten en daarmee mogelijk ook de inwerkingtreding van de wet. Gezien de grote impact van deze regelgeving is het wel van belang hier tijdig op te anticiperen.