PDF Opties

Doelen en activiteiten

In december 2022 is het Mobiliteitsplan Purmerend vastgesteld. Het Mobiliteitsplan verbindt de ontwikkelambities op het gebied van woningbouw, werkgelegenheid en verblijfskwaliteit aan de ambities van mobiliteit. Purmerend heeft een groeiambitie, waarbij er een groot aantal woningen worden toegevoegd. Deze woningbouwopgave heeft ook gevolgen voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad. Purmerend heeft daarom 7 beleidsuitgangspunten voor de toekomstige mobiliteit geformuleerd:

  1. Purmerend wordt een 10-minutenstad: basisvoorzieningen zijn lopend of fietsend binnen 10 minuten te bereiken.

  2. Een leefbaar en goed bereikbaar centrumgebied, gericht op kwaliteit voor voetgangers, fietsers en de openbare ruimte.

  3. Een toekomstbestendig OV-netwerk voor de stad en de regio.

  4. Verkeersafwikkeling van de auto richt zich op routes vanuit woonwijken naar de uitvalswegen.

  5. Toegankelijke en betaalbare mobiliteit.

  6. Een veilige stad voor elke verplaatsing.

  7. Duurzame mobiliteit1.

Om de maatregelen uit het Mobiliteitsplan te kunnen uitvoeren, moeten aanvullende middelen worden vrijgemaakt, de maatregelen verder worden uitgewerkt en nog nadere keuzes worden gemaakt. Maar het is vooral belangrijk dat de maatregelen in samenhang worden bekeken: zowel onderling, als in relatie tot ruimtelijke ontwikkelingen en het beheer en onderhoud. Dit is van belang om verschillende redenen, zoals het minimaliseren van overlast, het tijdig bieden van oplossingen voor de bereikbaarheid, en het optimaal combineren van geldstromen. Daarom is het Mobiliteitsplan vertaald naar een adaptief Uitvoeringsprogramma Mobiliteit, dat in 2024 wordt vastgesteld door het college.

[1] Onder duurzame mobiliteit verstaan we alle manieren van vervoer, waarbij het verplaatsingsgedrag minder nadelige gevolgen heeft voor het milieu. Dit betreft met name lopen, fietsen, openbaar vervoer en vormen van deelmobiliteit, die allen bijdragen aan een vermindering en/of verschoning van het autogebruik.