Komend jaar worden diverse maatregelen uit het adaptieve Uitvoeringsprogramma Mobiliteit uitgewerkt. De uitvoering wordt daarbij gestuurd op basis van voortgang, doelbereik, risico's en nieuwe ontwikkelingen.
In 2024 wordt een verkeersstudie uitgevoerd. Deze studie vertaalt het beleid uit het Mobiliteitsplan naar hoe inwoners en ondernemers in Purmerend zich verplaatsen (te voet, per fiets, met het openbaar vervoer, per auto en het vrachtverkeer). Daarnaast geeft de studie inzicht in (toekomstige) knelpunten in de verschillende netwerken voor fietsers, openbaar vervoer en auto's.
In 2025 wordt het betaald parkeergebied uitgebreid in de Bloemenbuurt en het Waterlandkwartier.
We werken verder aan de ontwikkeling van de mobiliteitshub Beatrixplein. Daarmee bedoelen we een plek waar diverse vervoersvormen samenkomen. Het is een toegankelijk knooppunt dat de reiziger uitnodigt tot efficiënte en duurzame verplaatsing. We trekken hier lessen uit voor eventuele andere toekomstige mobiliteitshubs. Naast de ontwikkeling van de mobiliteitshub ontwikkelen we ook andere initiatieven om duurzame mobiliteit te bevorderen. Zo zetten we onder ander in op de toename van elektrische bussen, de toepassing van het STOMP-principe bij gebiedsontwikkelingen (onder andere het Waterlandkwartier en de Oostflank), en de uitbreiding van het laadpalenaanbod in de stad.
Omdat het centrumgebied van Purmerend dichter bebouwd wordt met meer woningen en voorzieningen, en het aantal bezoekers toeneemt, onderzoeken we hoe we de bereikbaarheid van het centrum voor de verschillende vervoermiddelen (auto, openbaar vervoer, fietsen en voetgangers) het beste kunnen inrichten. Dit onderzoek maakt deel uit van de planstudie voor de herinrichting van de route Gedempte Where – Purmersteenweg – Waterlandlaan. Hierin worden diverse herinrichtingsmogelijkheden uitgewerkt in een schets- en voorlopig ontwerp.
Om het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) in Purmerend ook in de toekomst goed te laten functioneren willen we 4 kruispunten optimaliseren: N235-Verzetslaan, Gorslaan-Jaagweg, Gorslaan-Weteringstraat en Gorslaan-Waterlandlaan. In 2025 wordt er een besluit genomen over de herinrichting van deze 4 kruispunten.
We vertalen de uitkomsten van een verkeersveiligheidsonderzoek voor alle schoolroutes in een gemeentebreed verkeersveiligheidsplan. Hiermee voeren we ook de aangenomen motie ‘Integraal beeld vraagstukken verkeersveiligheid en bereikbaarheid basisscholen’ (03-11-2022) uit. Dit plan wordt in 2025 ter besluitvorming aan de Raad voorgelegd, inclusief een investeringsbesluit voor de te nemen veiligheidsmaatregelen.
We blijven samenwerken met partners als de buurgemeenten, provincie Noord-Holland, het Rijk en de Vervoerregio Amsterdam. Mobiliteit stopt niet aan de randen van de stad. In de samenwerking richten we ons op de financiering, mobiliteitstransitie, het openbaar vervoer en de regionale bereikbaarheid.
We blijven gebruik maken van een fonds om kleinschalige verkeersknelpunten op te lossen. We willen meldingen van inwoners, die leiden tot een relatief kleine ingreep in de openbare ruimte, blijven oppakken. Hiermee spelen we sneller in op de actuele vraagstukken en kleine knelpunten.
Door de werkzaamheden aan de A7 zijn in 2024 op het gemeentelijke wegennet diverse werkzaamheden uitgesteld, waaronder de werkzaamheden aan de Middenweg en de het kruispunt Plantsoengracht-Gedempte Where. De combinatie van deze uitgestelde werkzaamheden en de bouw van nieuwe voorzieningen en woningen zet de bereikbaarheid in de dagelijkse situatie onder druk. In 2025 wordt bijvoorbeeld ook gewerkt aan het onderhoud van enkele bruggen. We stemmen de werkzaamheden zo goed mogelijk af. Hierbij geven we ook veel aandacht aan de gevolgen voor de fietsers en voetgangers, zodat deze zich veilig kunnen blijven verplaatsen.