We toetsen vergunningaanvragen, ontheffingen en meldingen aan de wet- en regelgeving die van toepassing is. Na vergunningverlening wordt toegezien op de naleving hiervan. Zo dragen we bij aan een veilige, gezonde en duurzame omgeving waar mensen in rust kunnen werken, wonen en recreëren.
Onze omgeving is voortdurend in beweging. Via uitvoering en handhaving dragen we bij aan de ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkeling van onze gemeente. Omdat we merken dat grond schaars is en we niet altijd overal aan kunnen bijdragen richten we ons op ontwikkelingen die een meerwaarde hebben voor onze gemeente. Participatie is een van de pijlers van de Omgevingswet. We vragen van initiatiefnemers om verantwoordelijk te zijn voor een goed participatieproces en vragen hen om te participeren met de omgeving, nog vóórdat zij een vergunningsaanvraag indienen. Zo kunnen omwonenden in een vroegtijdige fase hun suggesties, opmerkingen of bezwaren kenbaar maken en kunnen plannen daarmee worden verrijkt. Bij vergunningverlening kan gedacht worden aan de volgende activiteiten:
In de Huisvestingsverordening zijn regels opgenomen over het onttrekken, samenvoegen en omzetten van woonruimte. Bij vergunningaanvragen toetsen we aan deze regels. Waar nodig wordt handhavend opgetreden.
De strategieën, risicoanalyse en prioritering van de Beleidsnota Uitvoering en Handhaving Purmerend 2024-2028 implementeren we in het workflowsysteem.
Het controleren en, waar nodig, actualiseren van de verleende vergunningen op grond van de APV en bijzondere wetten, te beginnen bij bedrijven in de binnenstad van Purmerend.
We maken gebruik van de evenementenchecker, waardoor het werkproces van de APV en bijzondere wetten verder digitaliseert. Aanvragers kunnen dan gebruik maken van één digitale vergunningchecker. We starten hierbij met de vergunningaanvragen voor evenementen.
We behandelen de aanvragen om parkeervergunningen. Deze aanvragen worden getoetst aan de Parkeerverordening en het Uitvoeringsbesluit Parkeerverordening.
Eind 2024 besluit de minister van BZK of ook de verbouwactiviteiten onder de Wkb komen te vallen. Op de gemeentelijke website wordt hieraan de nodige aandacht besteed.
Vergunningaanvragen worden getoetst aan de energieprestatie-eisen voor bijna energie neutrale gebouwen (BENG), waarmee we sturen op duurzame woningbouw.
Voor inwoners hebben we in onze dienstverlening aandacht voor het gebruiksgemak. We investeren in onze medewerkers om daarmee ook de dienstverlening te verbeteren. Voor inwoners moet het bezoek aan het stadhuis toegankelijk, laagdrempelig en gebruiksvriendelijk zijn.
De focus van team Burgerzaken is gericht op het verbeteren van onze dienstverlening, het waarborgen van de toegankelijkheid voor al onze klanten en het adequaat omgaan met de reisdocumentenpiek. Wij streven naar efficiënt werken en het vlot kunnen inspelen op de behoeften van onze inwoners en andere klanten. Dat willen wij doen door zowel fysiek als digitaal eenvoudig toegankelijk te zijn.
We bieden al diverse e-diensten aan en gaan die de komende jaren verder uitbreiden. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid tot het digitaal aanvragen van een rijbewijs bij de Rijksdienst voor het wegverkeer.
Het inwonersaantal van gemeente Purmerend neemt toe en daarmee ook de vraag voor team Burgerzaken. Daarnaast zien wij de complexiteit van het werk toenemen. Wij trainen medewerkers op vakinhoud, nieuwe wet- en regelgeving en richten ons op het onderhouden van competenties.
Medewerkers van team Burgerzaken worden getraind in het herkennen en ondersteunen van inwoners met speciale behoeften, zodat iedere klant zoveel als mogelijk de nodige hulp en ondersteuning wordt geboden.
Het klantcontactcentrum (KCC) is een belangrijk aanspreekpunt van inwoners. Er komen veel vragen en verzoeken binnen via balie, telefoon, mail of sociale media. We streven ernaar dat inwoners zo goed mogelijk geholpen worden tijdens het eerste contact. Het aantal en de inhoud van de vragen wordt complexer. We streven ernaar de dienstverlening verder te ontwikkelen.
Doorlopende ontwikkeling van team KCC in professionele dienstverlening om de toenemende complexiteit van vragen en verzoeken van inwoners aan de balie, via de telefoon, mail of social media op een optimale en professionele manier te kunnen beantwoorden.
Constante informatie-uitwisseling tussen KCC en alle andere teams om inwoners zoveel mogelijk direct en adequaat te antwoorden zonder doorverbinden/terugbelverzoek.
Doorlopende ontwikkeling binnen team Informatievoorziening om de veranderende vraag naar digitale dienstverlening en wettelijke ontwikkelingen in de toekomst goed te organiseren.
Vanuit een programma werken aan een goede basis en het maken van gerichte keuzes op het gebied van informatiebeheer.
Vanuit de Wet open overheid (WOO) verder implementeren van werkwijzen om informatie uit eigen beweging openbaar en digitaal toegankelijk te maken.
De samenleving digitaliseert in hoog tempo en steeds meer diensten en producten van de gemeente worden digitaal aangeboden. Inwoners en ondernemers willen in toenemende mate op digitale wijze zaken doen met de gemeente of informatie digitaal ontvangen. Daarnaast bestaat er nog een ‘papieren’ situatie. Dit stelt eisen aan de wijze waarop we data en informatie opslaan, want informatie die van blijvende waarde is moet duurzaam digitaal worden bewaard en voor inwoners in de toekomst toegankelijk blijven. Het komt erop aan hoe we aan de voorkant werkprocessen kunnen inrichten en automatiseren en of de applicaties voldoen aan de eisen van duurzame toegankelijkheid. In 2025 gaan we door met digitaliseren van onder andere bouwdossiers en werken we alleen nog maar vanuit een digitaal origineel.
Bij de gemeente Purmerend willen we dat iedereen toegang heeft tot dezelfde (digitale) informatie. Een beperking mag hierbij geen belemmering zijn. Daarom committeert de gemeente Purmerend zich aan de digitale toegankelijkheidsnorm WCAG 2.1 AA. De vorig jaar aangekondigde heraudit van purmerend.nl om te beoordelen of de website van een B-status naar een A-status kan gaan, vindt in 2025 plaats.