We werken aan het verbeteren van onze gemeentelijke informatiepositie op het gebied van ondermijnende criminaliteit om beter zicht te krijgen op de lokale problematiek, zodat we niet incident- maar probleemgericht kunnen werken. Het in 2024 ingevoerde registratiesysteem gaat hierbij helpen. Indien nodig, werken we aan het verrichten van analyses. Denk hierbij aan fenomeenanalyses, met bijvoorbeeld hulp vanuit het RIEC.
We werken aan het vergroten van de bewustwording en weerbaarheid van zowel de ambtelijke organisatie, bestuurlijke organisatie als van inwoners en ondernemers. Dit helpt om ondermijnende criminaliteit te voorkomen, te herkennen en het stimuleren van melden. Denk hierbij aan het blijven promoten van het Meldpunt Meld Misdaad Anoniem, waar inwoners en ondernemers vermoedens anoniem kunnen melden. Ook werken we aan het bevorderen van de gemeentelijke weerbaarheid door de aanbevelingen uit de weerbaarheidsscan op te volgen en het helpen opstellen van een regionale weerbaarheidsnorm voor alle gemeenten in Noord-Holland.
Purmerend wilt een aantrekkelijke gemeente blijven en inzetten op preventie en het opwerpen van barrières ter beëindiging of voorkoming van criminele activiteiten. Bijvoorbeeld door het verbeteren van het Bibob stelsel binnen de gemeente. Dit is een belangrijk instrument in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. We hebben tijdelijke middelen ontvangen om de uitvoering van dit instrument een boost te geven en de wens is om deze aanpak uiteindelijk te borgen. In 2025 ronden we de pilot af. Verder maken we Purmerend onaantrekkelijk voor criminelen door het inzetten van bestuurlijke bevoegdheden, zoals toepassing van de Wet Damocles en het opleggen van een last onder dwangsom.
We hanteren een repressieve en integrale aanpak om ondermijnende criminaliteit stevig aan te pakken en de effecten van ondermijning in de samenleving tegen te gaan. Denk hierbij aan integrale controles, waar bij het aantreffen van criminele activiteiten panden worden gesloten. Verder brengen we complexe multidisciplinaire casuïstiek in bij het RIEC en voeren we onder andere prostitutiecontroles uit.
We richten ons op het in staat stellen van de gemeente en ketenpartners om cyberaanvallen en informatielekken te voorkomen, en om voorbereid te zijn op scenario’s waarin het misgaat. Als cyberincidenten en -crises plaatsvinden en effect hebben op de inwoners, bedrijven en de openbare orde en veiligheid, treedt de reguliere aanpak van crisis- en rampenbestrijding in werking. Werkprocessen en protocollen voor dit soort gevallen worden doorlopend verbeterd om goed voorbereid te zijn.
We willen voorkomen dat inwoners, bedrijven en instellingen slachtoffer worden van gedigitaliseerde criminaliteit en hen adequaat helpen indien dit toch gebeurt. Dit doen we met bewustwordingscampagnes, voorlichtingen en andere acties. Ook versterken we de regionale samenwerking op het gebied van digitale veiligheid pakken we preventieve projecten op met andere gemeenten en ketenpartners.
Het voorkomen van maatschappelijke onrust en openbare orde verstoring door uitlatingen in het online domein, en het adequaat en repressief handelen wanneer dit zich voordoet. Hoewel er nog veel te ontdekken valt op dit gebied, maken we gebruik van regionale en landelijke samenwerkingsverbanden om hiermee aan de slag te gaan.
De inzet van ICT blijft een cruciale rol houden in de uitvoering van onze taken en het functioneren van de stad en dorpen. De maatschappelijke en ruimtelijke opgaven in de stad en dorpen en onze organisatie zijn nauw verbonden met vraagstukken op het gebied van informatiemanagement. We zien dat de maatschappij, en daarmee ook onze organisatie, steeds ‘ICT-intensiever’ wordt. De cloud is ondertussen niet meer weg te denken en verschillende applicaties zijn alleen nog maar cloudgebaseerd.Deze overgang brengt naast kansen ook risico’s met zich mee als het gaat over data-eigenaarschap, koppelingen, back-up eisen en beschikbaarheidsnormen. Dit vraagt om een nieuwe visie op het ‘hybride werken’.
Er is een groeiende groep inwoners met een opeenstapeling van persoonlijke problemen op het gebied van zorg en veiligheid. De opgave op dit gebied omvat een breed scala aan problematiek. Het betreft altijd personen of groepen die vanuit hun multi-problematiek zorgen voor verminderde leefbaarheid, overlast of onveiligheid, zowel op kleine schaal (binnen het gezin, netwerk of huishouden) als op grote schaal (in de openbare publieke ruimte).
We richten ons op tijdige en passende zorg bieden aan kwetsbare inwoners, zodat deze weer grip krijgen op hun leven en het risico op terugval of afglijden wordt verkleind. Zo ontstaan er minder veiligheidsproblemen en kan de veiligheid (structureel) worden hersteld. Dit doen we met onze lokale casusaanpak. Hieronder valt ook de aanpak van complexe casuïstiek en geweldsincidenten, zoals explosies bij woningen en steek- en schietincidenten die de openbare orde, veiligheid en leefbaarheid verstoren. We maken hierbij gebruik van de inzet van bestuurlijke bevoegdheden, zoals het tijdelijk sluiten van een woning, het opleggen van een verblijfsontzegging of een tijdelijk huisverbod bij huiselijk geweld.
Om de lokale casusaanpak te verbeteren, richten we ons op het versterken van de lokale integrale en domeinoverstijgende samenwerking. Dit doen we met een kernteam waarin collega’s uit verschillende disciplines snel met elkaar kunnen schakelen.
We zetten ook in op regionale samenwerking door kennis te delen en te verzamelen waarmee we een merkbaar verschil voor kwetsbare inwoners kunnen maken. Daarnaast streven we naar een afgestemde aanpak voor professionals uit de regio Zaanstreek-Waterland, gericht op het verbeteren van zorg en veiligheid. Op die manier is het zowel voor professionals als inwoners uit onze regio duidelijk welke hulp er wordt ingezet.
De aanpak op jeugd en veiligheid noemen we in Purmerend de Brede aanpak jeugd en veiligheid. We werken aan de volgende punten:
Lokale en regionale samenwerking verbeteren om jeugdoverlast en criminaliteit te voorkomen en aan te pakken. Denk hierbij aan intensievere samenwerking met scholen en ketenpartners, zoals politie, GGD en jongerenwerk. Maar ook met interne teams zoals jeugd en leerplicht. Deze samenwerking heeft als doel om bij signalen van afglijdende jeugd beter samen te werken en vlotter te schakelen waardoor jongeren op tijd begeleiding krijgen. Er is een conventant Veilge School. In het convenant Veilige School staan samenwerkingsafspraken tussen de Waterlandse scholen, de gemeente/regio en de politie over het creëren van een veilig klimaat om en in school. Het convenant heeft een preventieve functie. De inzet van Halt interventies wordt ook gebruikt.
Met voorlichtingslessen vergroten we de van bewustwording en weerbaarheid onder jongeren, ouders en professionals om het afglijden van jeugd te voorkomen, te herkennen en signalen te melden.
We willen zorgwekkende signalen eerder opvangen door vroegsignalering in het Signalenoverleg en door een stevige aanpak in de groepsaanpakken en Top X. Hierdoor kunnen we sneller en beter op- en afschalen en maatwerk interventies inzetten. We gebruiken zowel preventieve als repressieve interventies om jonge aanwas te voorkomen, doorgroeiers aan te pakken en te voorkomen dat ze verder afglijden. Tot slot richten we ons repressief op ondermijnende beroepscriminelen.
De leefbaarheid van een buurt of wijk betreft hoe goed de omgeving aansluit bij de behoeften en wensen van de bewoners. Dit omvat de fysieke omgeving, woningvoorraad, voorzieningen, sociale samenhang, evenals overlast en (on)veiligheid. Leefbaarheidsthema’s zijn dus niet per definitie veiligheidsthema’s.
Voortzetting van de samenwerking tussen de handhavers, jeugdboa's, politie en andere partners, zoals Spurd, Clup, wijkmanagers en team Veiligheid.
Toezicht houden op afgegeven vergunningen bouwen, APV en bijzondere wetten en controle op bestaande gebouwen en bedrijven.
Er wordt gewerkt met wijkmanagers die de leefbaarheid in Purmerend monitoren en korte lijnen hebben met inwoners. Ze organiseren regelmatig overleggen met diverse partners, zoals de woningcorporatie, waakvlamfunctionaris van de gemeente, wijkagent, wijkmanager, wijkhandhaving en medewerkers groen en spel. Tijdens deze overleggen bespreken ze diverse zaken in de wijk, zoals rommel, woonoverlast en onveilige verkeerssituaties, en zorgen ze voor een integrale afstemming van de aanpak.
Voor 2025 wordt voor crisis- en rampenbestrijding een hogere gemeentelijke bijdrage gevraagd ten opzichte van 2024. Dit komt met name door de benodigde investeringen in een toekomstbestendige brandweerzorg en samenwonen met de GGD. De begroting VrZW 2025 is op 30 mei 2024 vastgesteld door de gemeenteraad.
Het gemeentelijke beleid voor cameratoezicht is bijna klaar en is in de afrondende fase. Vervolgens stellen we ook regels vast voor camera’s die geplaatst worden op grond van artikel 151C gemeentewet. In dit artikel is bepaald dat het doel bij het toepassen van gemeentelijk cameratoezicht het handhaven van de openbare orde is. Daarnaast wordt samen met 4 gemeenten gezocht naar een andere locatie om de bovengenoemde camera’s uit te kijken. Dit komt omdat de politie het huidige pand per januari 2025 afstoot.