PDF Opties

Doelen en activiteiten

We doen dit door midden in de samenleving te staan. We staan dichtbij inwoners en kunnen daarom zoveel mogelijk op tijd signaleren en passende maatregelen treffen. Dit vraagt om een nauwe, gelijkwaardige samenwerking tussen gemeente en partners in buurten en wijken. Medewerkers van de gemeentelijke loketten en maatschappelijke organisaties zoeken elkaar op om slimme en snelle oplossingen te bedenken. We kijken daarbij steeds naar de context van de inwoner.

Dit is geheel in lijn met de koers waar we voorstaan en die we de komende jaren verder gaan ontwikkelen, samen met onze partners. Deze manier van werken vraagt soms om lef en daadkracht. Maatregelen en acties die passen bij wat de inwoner nodig heeft maar ook wanneer nodig even niets doen. Dit zal niet zonder slag of stoot gaan, maar het vraagt ons creatief en vanuit verbinding met de samenleving keuzes te maken in wat we wel en niet doen. We stellen de uitvoering in staat om te handelen vanuit deze manier van werken.

We zien ook dat door de steeds schaarser wordende ruimte, het van groot belang is om de samenwerking met het fysiek domein te verstevigen. Vraagstukken in het kader van leefbaarheid, ontmoeten en sociale cohesie kennen regelmatig oplossingen in de fysieke buitenruimte. De komende jaren staat de koers, zoals opgeschreven in het nieuwe maatschappelijke beleidskader, centraal en zijn onze acties erop gericht om hier verder handen en voeten aan te geven. Een stevige lokale aanpak is belangrijk, maar binnen veel thema’s trekken we ook regionaal op.

Vanuit het Rijk zien we de trend richting meer regionale samenwerking rond verschillende thema’s, zoals het Integraal Zorgakkoord (IZA) om ervoor te zorgen dat we van elkaar leren, de handen ineenslaan bij grote maatschappelijke opgaven, en vooral dat inwoners, partners en ondernemers geen last hebben van de verschillen per gemeente. Hierbij blijft het de kunst om de lokale identiteit en krachten in de stad en dorpen te blijven zien en ruimte te geven.