Met ons welzijnswerk bevorderen we het welzijn van onze inwoners om complexe situaties, zoals problemen op financieel, opvoedkundig of sociaal gebied, te voorkomen. De Purmerendse samenleving groeit; uitdagingen komen en gaan. Er wordt steeds meer van de mensen in de samenleving verwacht: denk aan mantelzorg, vrijwilligerswerk en een actieve deelname aan de maatschappij. De welzijnswerkers helpen hierbij: zij staan dichtbij onze inwoners (van jong tot oud), ondersteunen bij de zelfredzaamheid, vergroten het netwerk en brengen mensen bij elkaar.
Door te blijven investeren in de samenwerking vanuit de sociale wijkteams en het ‘werken in wijken’, wordt zoveel mogelijk voorkomen dat situaties complex(er) worden.
Het sociale wijkteam is voor veel inwoners het eerste contactpunt in de wijk en heeft een laagdrempelig karakter.
Het wijkteam is een gemixte groep medewerkers en vrijwilligers dat telkens werkt vanuit de vraagstukken en/of krachten van inwoners.
Het project Waakvlam wordt voortgezet. Het richt zich op inwoners met psychische kwetsbaarheid die verspreid over de wijken wonen om te voorkomen dat zij tussen wal en schip raken en heeft ook oog voor de omgeving en omwonenden. Het voorkomt escalaties, zoals ernstige overlast of uithuiszetting, en zorgt voor het bewaren van rust in de buurt.
We streven naar nog kortere lijnen met onder andere huisartsen, school- en maatschappelijk werk, het Centrum voor Jeugd en Gezin, het onderwijs en informele hulpverleners zoals mantelzorgers en vrijwilligersorganisaties (bijvoorbeeld Bim Bam, Elkaar Helpen Purmerend en de weggeefwinkel).
Voor de jeugd zorgen we voor voldoende laagdrempelige jeugd- en jongerenplekken in de wijk waar ze welkom zijn en van daaruit geholpen worden met de specifieke vragen die je al op jonge leeftijd kunt hebben. Het liefst samen met de ouder(s).
De gemeente Purmerend streeft naar een inclusieve, toegankelijke samenleving waar iedereen op hun eigen manier en volgens hun eigen wensen kan meedoen. We zorgen er samen met inwoners, ondernemers en organisaties voor dat het vanzelfsprekend is dat dit kan.
De gemeente zet zich de komende jaren in om een breed Inclusiebeleid te ontwikkelen.
We gaan de Toegankelijkheidsagenda actualiseren. Dit wordt onderdeel van de brede Inclusieagenda.
We zetten ons in voor het optimaliseren van de toegankelijkheid van digitale middelen die de gemeente inzet voor de dienstverlening zoals purmerend.nl en andere kanalen.
De gemeente is sinds 2012 een Regenbooggemeente, hier wordt actief beleid op gevoerd waarbij wij partners subsidiëren die zich inzetten om kennis en bewustzijn te vergroten.
Vrijwilligerswerk is onmisbaar in de samenleving. Het brengt inwoners samen, zorgt voor verbinding en is belangrijk voor veel maatschappelijke partners en evenementen. Het vinden en binden van vrijwilligers is een grote uitdaging waarin we zoveel mogelijk gezamenlijk optrekken. We zien een trend van steeds ouder wordende vrijwilligers en het tekort aan nieuwe aanwas van (jongere) vrijwilligers. Met name bij sport- en culturele verenigingen zien we de behoefte aan vrijwilligers.
We investeren in een interactieve website en het doorontwikkelen naar een optimaal effectief platform van vraag en aanbod.
Samen met diverse (vrijwilligers)organisaties stellen we een actieplan met uitvoeringsprogramma op voor het vinden en binden van vrijwilligers.
We zetten daarbij in op innovatieve manieren die bijdragen aan het vinden en binden van vrijwilligers zoals digitale tools om vrijwilligers te werven en in te delen, promotionele acties tijdens markten en evenementen, de inzet van social media en narrowcasting en het stimuleren van nieuwe inwoners.
We gaan de Dag van de Vrijwilliger organiseren om vrijwilligers de aandacht te geven die ze verdienen.
We streven ernaar om ouderen en mantelzorgers de ondersteuning te geven die zij nodig hebben en hen te informeren over waar zij met hun vragen terecht kunnen. Onze voortdurende aandacht gaat uit naar wonen, preventie en mogelijkheden voor ontmoeting.
We hebben aandacht voor het realiseren van geschikte woningen voor ouderen.
We blijven structureel in overleg met zorgaanbieders over hun activiteiten in de wijk en het behouden van het voorzieningenniveau.
Door het bieden van een wisselend aanbod van ontmoetingsmogelijkheden op groepsniveau of individueel niveau gaan we eenzaamheid tegen.
De huisbezoeken aan ouderen verder intensiveren en beoordelen of de huidige werkwijze nog passend is. Het signaleren van vragen en knelpunten staat hierbij centraal, evenals het informeren over alle leefgebieden.
We blijven het aanbod mantelzorgondersteuning optimaliseren voor de verschillende doelgroepen mantelzorgers, zodat zij de weg naar ondersteuning gemakkelijk kunnen vinden en we maatwerk kunnen bieden. Ook blijven we aandacht besteden aan het vergroten van de bekendheid over mantelzorg onder werkgevers.
Actieve deelname aan het programma G'oud in Zaanstreek Waterland. In G’oud werken zorgaanbieders, zorgkantoor, gemeenten, huisartsen, ziekenhuizen en welzijnsorganisaties aan het realiseren van zorg en ondersteuning op de juiste plek.
Met maatschappelijke partners in het voorliggend veld onderzoeken we hoe we de kwaliteit van de dienstverlening voor een steeds groter wordende groep zorgvragers kunnen waarborgen. We moeten hierbij keuzes maken om te kunnen doen wat nodig is voor de groep die de ondersteuning ook echt nodig heeft.
Inwoners met fysieke, psychische en/of psychosociale beperkingen wonen steeds langer zelfstandig thuis. Deze groep groeit door de sterke vergrijzing in onze gemeente, terwijl er een tekort aan personeel in de zorg is. Dit zorgt voor flinke uitdagingen. Vanuit de Wmo ondersteunen we inwoners die onvoldoende zelfredzaam zijn in het zelfstandig wonen, niet op eigen kracht kunnen deelnemen aan de maatschappij en die geen beroep kunnen doen op een eigen netwerk.
We zetten breder in op het versterken van de eigen kracht en het sociale netwerk rond ouderen door de inzet van bijvoorbeeld Eigen Plan en samenwerking met ketenpartners in de wijk.
We zorgen ervoor dat inwoners die het echt nodig hebben, een beroep kunnen blijven doen op de Wmo. Hiervoor onderzoeken we de mogelijkheden van beleidswijzigingen die leiden tot minder uitgaven in de Wmo.
De kwaliteit en het onderhoud van de (maatwerk) producten en diensten worden gemonitord en geborgd door middel van contractmanagement en met behulp van toezichthouders van GGD Amsterdam.
We kopen kwalitatief goede ondersteuning in die aansluit bij de behoefte van onze inwoners. We werken hierin regionaal samen zodat we een aantrekkelijke markt blijven voor zorgpartijen.
De invoering van de inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage voor maatwerkvoorzieningen per 2026 wordt voorbereid in 2025.
De aanpak in wijken en buurten -dichtbij inwoners- stimuleert een inclusieve samenleving. Inwoners worden zoveel mogelijk thuis of in de wijk ondersteund zodat we eerder signaleren en passende hulp bieden.
We verstevigen de samenwerking in de aanpak rond mensen met onbegrepen gedrag en versterken de GGZ kennis in de wijk.
We zetten in op het organiseren van een fijnmazig netwerk in wijken en buurten waar de verschillende professionals elkaar kunnen ontmoeten en de voorzieningen bijdragen aan een inclusieve samenleving. In de letterlijke zin: samen leven. Waarin vragers van ondersteuning of zorg ook dragers voor anderen kunnen zijn.
Met het oog op de transformatie en decentralisatie beschermd wonen, wordt er gezocht naar alternatieve woonvormen. We nemen dit mee in het nieuwe inkoopbeleid Beschermd Verblijf en Beschermd Thuis, om een succesvolle uitstroom naar een passende woonplek te bevorderen.
Er is in opdracht van de raad gezocht naar een locatie om mensen met complexe multiproblematiek passende zorg en begeleiding te bieden.
We wegen het maatschappelijke belang binnen (her)ontwikkeling van wijken en buurten mee. Hiermee wordt ook de fysieke (buiten)ruimte gebruikt om bovenstaande punten te bereiken.
Bestaanszekerheid is het fundament voor een inclusieve samenleving. Iedereen kan meedoen en zo zelfredzaam mogelijk blijven participeren, zonder problematische schulden. Minder volwassenen en kinderen ervaren financiële belemmeringen om mee te kunnen doen. Inwoners ontvangen zo snel mogelijk de juiste hulp.
We monitoren het herijkte armoedebeleid dat in 2023 is vastgesteld en passen indien nodig het beleid aan.
We intensiveren de preventieve aanpak en vroegsignalering om te voorkomen dat inwoners in de problematische schulden belanden.
We verkleinen het stigma op schulden waardoor inwoners zich in een eerder stadium melden bij de gemeente.
We vereenvoudigen de aanvraagprocessen rond minimaregelingen, zodat aanvragen laagdrempeliger en toegankelijker worden voor mensen die het nodig hebben.
In opdracht van het Rijk voeren we het thema 'energiearmoede' verder uit. Dit betekent dat we mensen die het financieel zwaar hebben, helpen bij het verlagen van hun energiekosten door middel van bewustwording, nazorg en verduurzaming van huizen.
Binnen het Loket Schulddienstverlening bieden we een integraal aanbod en versnellen we het hulpverleningsproces door gebruik te maken van speciaal ontwikkelde landelijke instrumenten.
Zoveel mogelijk mensen doen mee. Als gemeente kijken we hoe we verschillende mensen beter en effectiever kunnen ondersteunen. We geven uitvoering aan ons participatiebeleid met als doel zoveel mogelijk mensen te laten meedoen.
We gaan door met het ontwikkelen van een gerichte aanpak voor verschillende doelgroepen en werken samen met Werkom om hen de juiste ondersteuning te geven.
Werkom is aan de slag gegaan met de vernieuwde koers en de aanbevelingen die bureau Berenschot heeft gedaan in 2022. Hieruit is in 2023 de strategische agenda voortgekomen met een aantal speerpunten voor de komende jaren. Werkom werkt in samenwerking met ons verder aan de uitvoering van deze speerpunten.
Het ministerie van SZW heeft een herziening van de Participatiewet aangekondigd middels de Participatiewet in balans. Hier bereiden we ons op voor.
Het kabinet investeert in de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur zodat mensen en bedrijven weten waar ze hulp kunnen krijgen bij de zoektocht naar een baan of personeel. Hier bereiden we ons op voor.
Inburgeraars worden zo goed mogelijk ondersteund bij hun integratie, zodat ze naar vermogen kunnen deelnemen aan de samenleving. We gaan uit van de leefwereld van de inburgeraar. Daarbij wordt voor iedereen een plan op maat gemaakt waarbij wordt gekeken naar taal, financiële zelfredzaamheid en maatschappelijke ondersteuning.
We blijven streven naar kwalitatief goede begeleiding en aanbod. We werken samen met maatschappelijke partners en taalscholen om dit te bereiken.
Kinderopvang blijft een belangrijk onderwerp binnen de inburgering. We gaan verder met het vinden van de juiste aansluiting tussen kinderopvang en het inburgeringsproces.
We zetten op verschillende manieren in om inburgeraars mee te laten doen in de samenleving door bijvoorbeeld fietslessen aan te bieden.
We zetten in op actieve begeleiding naar werk in samenwerking met Werkom.
We werken aan een toekomstbestendig zorgstelsel waarbij we enerzijds ervoor waken dat de jeugd en hun ouders op een passende manier hulp ontvangen en anderzijds dat dit betaalbaar en haalbaar blijft. Dat betekent dat we kritisch kijken naar wat we wel en niet doen. Vroegtijdig signalen opvangen, maar niet groter maken dan het is. Kleine problemen klein houden. Niet alles willen oplossen, maar ook begrijpen dat het leven nou eenmaal gepaard gaat met hobbels. Dit vraagt een andere houding van ons allemaal en is een proces van lange adem. We zetten daarom in op dialoog over deze beweging (normaliseren) en goede samenwerking in het hele speelveld van preventie tot aan veiligheid.
We zetten breder in op het versterken van de eigen krachten van een gezin/jeugdigen en het sociale netwerk. We richten ons op het opstellen van familiegroepsplannen en de betrokkenheid van de omgeving van gezinnen en jeugdigen.
Om gezinnen in een zo vroeg mogelijk stadium passende ondersteuning te bieden, zetten we in op het werken in de wijk met ketenpartners zoals scholen, POH GGZ Jeugd, schoolmaatschappelijk werk en wijkinitiatieven.
We stemmen de zorgketen beter op elkaar af.
We hebben meer aandacht voor de kwaliteit en passende zorg.
We investeren aan de voorkant van het stelsel door te focussen op vroeg signalering, preventie en integrale samenwerking.
We versterken de keten tussen jeugd en veiligheid met als doel crimineel gedrag te verminderen. Dat vraagt meer regie op het hele speelveld.
We zeggen vaker ‘nee’ bij aanvragen voor specialistische jeugdhulp, omdat dit niet altijd de meest passende vorm van ondersteuning is. Kwetsbare kinderen die jeugdhulp nodig hebben ontvangen altijd passende ondersteuning. Dit betekent niet altijd specialistische jeugdhulp, maar ook andere vormen van ondersteuning.
We werken scenario’s uit voor de inrichting van het jeugd domein, met als doel om te voorkomen dat kinderen onnodig specialistische hulp ontvangen in plaats van hulp dichtbij in het eigen netwerk of vanuit de wijk.
We hebben jaarlijks aandacht voor de werving van pleeggezinnen door onder andere deel te nemen aan de landelijke campagne Open je wereld. Daarnaast is Buurtgezinnen een preventief initiatief dat aansluit bij het proces van normaliseren en versterken van de eigen kracht van jeugdigen/ouders en het sociaal netwerk.
We pakken de opgaven op uit de landelijke Hervormingsagenda Jeugd.
We werken aan de afbouw van de gesloten jeugdzorg volgens de bovenregionale aanpak Thuis voor Noordje. Gesloten jeugdhulp wordt omgevormd tot kleinschalige woonvormen.
We zetten in op een nieuwe regionale aanbesteding voor specialistische jeugdhulp. De Hervormingsagenda legt daarbij randvoorwaarden en maatregelen op met een verplicht karakter.
We zetten proactief in op toezicht houden op de kwaliteit en rechtmatigheid van specialistische jeugdhulp.
Samen met de regiogemeenten verminderen we het aantal schakels in de jeugdbeschermingsketen en signaleren we tijdig zorgen en onveiligheid rondom inwoners als gevolg van (vermoedens van) huiselijk geweld.
Ongeacht de achtergrond en thuissituatie moeten kinderen gelijke kansen kunnen krijgen op een kansrijke toekomst. De school is de plek waar kinderen een groot deel van hun leven doorbrengen en hoort een veilige plek te zijn van waaruit kinderen zich kunnen ontwikkelen. Samenwerking met de school is met name vanuit het perspectief van preventie zo belangrijk. Daarom werken scholen, ketenpartners en gemeente samen om signalen vroegtijdig op te pakken en te kijken waar structureel iets anders nodig is.
Samen met alle onderwijspartijen kijken we het komende jaar op welke wijze de onderwijs agenda doorontwikkeld.
We zetten forse stappen in de vernieuwing van ons schoolgebouwenbestand met investeringen in nieuwbouw van 7 schoolgebouwen voor een bedrag van € 32,5 miljoen in 2025 en € 32,6 miljoen in 2026.
We richten ons op in- en naschoolse activiteiten om kansengelijkheid te vergroten door onderwijs-, cultuur- en sportactiviteiten aan te bieden op scholen. Dit maakt het mogelijk dat kinderen zich in de volle breedte kunnen ontwikkelen en ontdekken waar hun talenten liggen.
Op het voortgezet onderwijs vinden er voorlichtingen plaats in de vorm van theaterlessen met maatschappelijke thema’s zoals sociale mediawijsheid, alcohol en drugs. In het primair onderwijs spelen we in op actuele maatschappelijke thema’s.
Wij bieden opnieuw alle basisscholen de mogelijkheid om de eindmusical van groep 8 op een professioneel podium in een theater uit te voeren.
Samen met de Brede School Beemster (BSB) wordt een uitvoeringsagenda gemaakt met onderwerpen die actueel zijn binnen het onderwijs, de kinderopvang en de gemeente.
We willen met alle scholen meer in wijkverband werken. Op het moment dat we de scholen gezamenlijk bij elkaar hebben willen we per wijk een uitvoeringsagenda hebben zodat we in elke wijk gezamenlijk met het onderwijs kunnen inspringen op de actualiteiten die daar leven.
Leerplicht en medewerkers van het Doorstroompunt (voorheen RMC) zijn meer aanwezig op de scholen én in de wijk; om zo vroegtijdig schoolverlaters te signaleren en eerder ondersteuning op maat te bieden.
Vanuit de regio wordt gewerkt aan een betere en eenduidige aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.
Bij het Leerlingenvervoer wordt ingezet op maatwerk waarbij we oog hebben voor het stimuleren van zelfredzaamheid/zelfstandigheid van een gezin.
Met verschillende schoolbesturen (po) willen we onderwijs en jeugdhulp slimmer met elkaar verbinden. We bevorderen het wijkgericht werken.
Sporten en bewegen verbindt, is leuk en gezond! Sportverenigingen en -aanbieders hebben een belangrijke sociale en maatschappelijke functie. We helpen hen die op zoek zijn naar de verbinding, zodat we meer mensen stimuleren om te bewegen en te sporten. Hierbij is ook ruimte voor ongeorganiseerd sporten. Samen zetten we in op een gezonde leefomgeving in de wijken waarin sport en bewegen een belangrijke rol hebben.
We voeren de Sportvisie en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) uit via het uitvoeringsprogramma.
We helpen verenigingen zich te ontwikkelen door advies te geven en in te zetten op multi-sportoplossingen en open sportparken.
We zetten e-sports en gaming in om de maatschappelijke verbinding met jeugd en jongvolwassenen te versterken en de digitale en niet-digitale sportwerelden bij elkaar te verbinden.
De doorverwijzing naar verenigingen en sportaanbieders wordt versterkt door een actieve inzet en goede samenwerking tussen maatschappelijke partners. Daarbij zorgen we voor verbinding met (kwetsbare) doelgroepen en worden zij gestimuleerd tot sport en bewegen.
Vitale sportaanbieders, zowel commercieel als niet-commercieel, worden gestimuleerd en ondersteund in het aangaan van de verbinding en maatschappelijk projecten.
De verhoogde capaciteitsvraag naar binnensportaccommodaties wordt ingevuld door het realiseren van een nieuwe sporthal de Karekiet, een tijdelijke sportzaal bij VPV Purmersteijn en een sportzaal bij OBS De Delta in Purmer-Zuid. De binnensportaccommodaties voor het onderwijs worden meegenomen binnen het nieuwe integraal huisvestingsplan (IHP);
Het Leeghwaterbad wordt uitgebreid met een hybride zwembad waarmee een oplossing wordt geboden voor het tekort aan zwemwater voor onder andere zwemlessen.
Kunst en cultuur dragen in belangrijke mate bij aan een goed leefklimaat. Cultuur prikkelt, inspireert, creëert ruimte voor verbeelding, vormt identiteit en geeft kleur aan het leven. Ook zorgt het voor verbinding en vergroot het de gemeenschapszin. Dit draagt bij aan de leefbaarheid en de identiteit van onze gemeente.
We werken aan het versterken en het vergroten van de zichtbaarheid van het culturele aanbod door de activiteiten uit het uitvoeringsprogramma van de cultuurvisie 2024-2032.
We vergroten de bekendheid van het cultureel aanbod, onder andere door de verbinding te versterken met de binnenstadvisie, en de beleidsterreinen economie, toerisme en werelderfgoed.
We stimuleren cultureel aanbod verspreid over de gemeente, onder andere in het Amfitheater, in de wijken en gekoppeld aan maatschappelijke ontmoetingsplekken in samenwerking met Clup Welzijn en SPURD.
We blijven met de culturele partners in gesprek om constant te werken aan een divers en kwalitatief hoogwaardig cultureel aanbod dat aansluit bij de behoefte van onze inwoners.
We zetten in op de participatie van kwetsbare mensen en de toegankelijkheid van cultuur.
De verordening amateurkunst wordt herzien, waarbij een kwalitatief en divers aanbod en de maatschappelijke en culturele waarde van de verenigingen centraal staan.
De subsidiëring van evenementen wordt geactualiseerd op basis van onder andere de evenementen-, de cultuur- en de sportvisie.
We streven naar inwoners die zoveel mogelijk bewust en gezond leven. Voor jong en oud. Zo proberen we ouders te stimuleren om gezond te koken voor hun kinderen, zodat het letterlijk met de 'paplepel' wordt ingegoten.
Een geactualiseerde gezondheidsnotitie met aandachtspunten voor de komende jaren.
Vanuit Kansrijke Start organiseren we netwerkmomenten, zodat de mensen in de geboortezorgketen elkaar kennen en opzoeken als dat nodig is.
We organiseren kosteloze en laagdrempelige zwangerschapscursussen in de wijken, zodat zwangeren elkaar kunnen ontmoeten en goed voorbereid zijn op de bevalling en het ouderschap.
We zorgen voor een continu fruitaanbod op scholen, zodat alle kinderen op de schooldagen fruit krijgen.
We volgen de pilot leefstijlcoach' en voeren het plan van aanpak van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en Integraal Zorg Akkoord (IZA) uit.
We continueren de BabyGroenteTas en bekijken samen met de coalitie Kansrijke Start hoe we nog meer ouders kunnen bereiken.
We blijven inzetten op een rookvrije gemeente door de rookvrije tegels bij openbare speelterreinen te onderhouden en kosteloos de voorstelling van De sTOPPERS te organiseren in de Purmaryn.
Samen met huisartsen is een samenwerking gestart met het sociaal wijkteam, een soort ‘Welzijn op recept’, waardoor inwoners snel en veilig worden doorverwezen als hun hulpvraag (ook) anders is dan medisch. Deze inzet breiden we in 2024 uit in alle wijken.
Als spin in het web vormen de dorps- en Wijkmanagers de ogen en oren van de wijken en dorpen. Zij zorgen voor de korte lijnen met inwoners, instellingen en bedrijven en monitoren de leefbaarheid in Purmerend. Ook zijn zij hiermee het eerste aanspreekpunt namens de gemeentelijke organisatie.
Voor het behandelen en beantwoorden van complexe Ruimtelijke-, Sociaal Maatschappelijke- en Veiligheidsvraagstukken vanuit de wijken en dorpen organiseert het Wijkmanagement, indien nodig, integrale overleggen en bewonersbijeenkomsten.
Doordat de Wijkmanagers, accountmanagers en de medewerker Waakvlam dagelijks in de wijk in contact staan, raken bewoners en ondernemers steeds meer op de hoogte van de werkzaamheden van de dorps- en Wijkmanagers. De bewoners weten het Wijkmanagement makkelijk te vinden om hen te raadplegen en te informeren over dorps- en wijkaangelegenheden. Op deze manier worden bewoners meer in hun kracht gezet om zelf initiatieven te nemen in de wijk, weten bewoners elkaar te vinden en ontwikkelt de buurt zich in positieve zin.
Wijkmanagement verbindt bij maatschappelijk en fysieke ontwikkelingen (jeugd, veiligheid, leefbaarheid, openbare ruimte) door partijen bij elkaar te brengen, en zorgt voor een regiehouder. ‘Werken in wijken’ is hier een voorbeeld van.
Om de zichtbaarheid en bekendheid van dorps- en wijkmanagers te vergroten gaan we regelmatig communiceren over de betekenis van dorps- en wijkmanagement. Dit doen we zowel buiten als binnen de organisatie.